Tradycyjne dodatki do pizzy

Pizza to jedna z ulubionych potraw na świecie. I chociaż jej współczesną wersję wymyślono i spopularyzowano we Włoszech, to mieszkańcy słonecznej Italii nie są jedynym narodem, który nie wyobraża sobie bez niej sobotniego wieczoru. W czym tkwi jej popularność? Po pierwsze w cieście – cienkim i chrupiącym lub grubym i puszystym. Inną kwestią są dodatki, które mogą być bardzo różnorodne, charakteryzujące się wielością smaków bądź aromatów. Każdy kraj wprowadził swoje własne, często bardzo wyszukane bądź ekstrawaganckie dodatki, które świadczą o wysokim stopniu indywidualności. Jednak wciąż największą popularnością wśród smakoszy pizzy cieszą się tradycyjne smaki.

Pomidory

Trudno wyobrazić sobie tradycyjną włoską pizzę bez soczystych i aromatycznych pomidorów. Warzywa te mogą występować w dwojakiej postaci – świeżych cząstek poukładanych na cieście lub jako sos pomidorowy.

Bazylia

Bazylia to jeden z trzech podstawowych składników najpopularniejszej pizzy na świecie, czyli Margherity. Jej pojawienie się na włoskim placku nie jest przypadkowe – zielony kolor to jedna z trzech barw włoskiej flagi. A połączenie aromatycznej bazylii z pomidorami i serem mozzarella smakuje doskonale.

Tradycyjne dodatki do pizzy

Ser

Jednym z podstawowych dodatków do pizzy jest ser. W tradycyjnych włoskich plackach króluje oczywiście mozzarella. Ale to nie jedyny ser, który może być wykorzystany do tej potrawy. Przykładem niech będzie pizza cztery sery, w której może znaleźć się między innymi ser fontina, pecorino (ser owczy), gorgonzola czy ser szwajcarski. Natomiast Amerykanie wylansowali pizzę z ciągnącym się żółtym serem.

Wędlina

Smacznym dodatkiem do pizzy jest różnego rodzaju wędlina. W tym przypadku największą popularnością – i to bez względu na kraj – cieszy się salami i szynka parmeńska. Ta ostatnia przybliża smaki Półwyspu Apenińskiego.

Oliwki

Słoneczna Italia to kraj, w którym oliwki są powszechnie dostępne, a co za tym idzie – często dodawane do różnorodnych potraw. Pizza nie jest tu wyjątkiem – doskonale komponuje się z zielonymi i czarnymi oliwkami.

Włoskie dodatki cieszą się bardzo dużą popularnością. I trudno się temu dziwić, gdyż połączenie sera, pomidorów, bazylii, oliwek i wędlin prezentuje się wyśmienicie. Tak smakuje prawdziwe pizza. Wrocław to jedno z wielu miast, w którym można posmakować prawdziwie włoskich smaków i aromatów.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/wroclaw

Podobne wpisy:

Dodaj odpowieź