Wśród męskich garniturów najczęściej wybierane są jednorzędowe. Spośród jakich garniturów jednorzędowych panowie mogą wybierać?

Jednorzędowe garnitury zostały podzielone na:

    • wizytowe;
    • biurowe;
    • sportowe.

Garnitur wizytowy

Zamiennie nazywany jest także garniturem wieczorowym. Ta druga nazwa pośrednio wskazuje, że jest on przeznaczony do noszenia na spotkaniach odbywających się w godzinach wieczornych. Obie nazwy są więc stosowane zamiennie i są poprawne. Cechą charakterystyczną dla tego garnituru są szpiczaste zamknięte klapy. Inną cechą są wcięte kieszenie bez patek. Bardzo często wizytowe garnitury są trzyczęściowe czyli oprócz marynarki i spodni mają jeszcze kamizelkę. Spodnie do garnituru wizytowego są proste bez mankietów. Z reguły nosi się je z białą koszulą, która ma mankiety zapinane na spinki. Inne dodatki to krawat lub mucha. Ale mucha nie może być czarna ani biała. Tkaniny na garnitur wieczorowy zawsze mają ciemny kolor: czarny lub granatowy. Stylizację uzupełniają czarne oksfordy lub lotniki oraz biała poszetka.

Garnitur biurowy

Marynarki w biurowych garniturach mają z tyłu dwa rozcięcia (tak zwane szlify). Zawsze też szyje się je z otwartymi klapami oraz prostymi wykończonymi patkami kieszeniami. Niektóre modele garniturów biurowych mają jeszcze jedną kieszonkę. To tak zwana biletówka. Marynarki mogą być zapinane na 2-3 guziki. Na garnitury biurowe najczęściej wybierane są gładkie tkaniny, chociaż szyje się je także z tkanin prążkowanych. Dominujące kolory to szary i granat, rzadziej brąz. Garnitury biurowe można nosić z koszulą button down.

Garnitur sportowy

Cechy charakterystyczne marynarki to jedno rozcięcie z tyłu i nakładane lub skośne kieszenie zakończone patkami. Krój marynarki w garniturze sportowym został ściągnięty z marynarek do jazdy konno. Większość marynarek ma także otwarte klapy. Spodnie wykończone są mankietami. W przypadku garniturów sportowych panuje duża swoboda w wybieraniu koszuli. Sprawdzają się nie tylko gładkie, ale także w prążki czy w kratę.

Podobne wpisy:

Edyta

Wielokrotnie nagradzana blogerka kulinarna, szefowa kuchni telewizyjnej oraz autorka książek kucharskich i podróżniczych. Kobieta z głową w chmurach, uzależniona od tworzenia doskonałych dań i łączenia nowych smaków. Specjalizuje się zwłaszcza w potrawach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz wypiekach w stylu europejskim, naturalnych zakwasach, preclach oraz domowych chlebach.

Dodaj komentarz