Męskie ubrania z tweedu uważane są za jedne z najbardziej eleganckich. Dlaczego tweed jest uważany za wyjątkową tkaninę? W jakich zestawieniach najlepiej prezentują się tweedowe rzeczy?

Skąd pochodzi tweed?

Tweed jest tkaniną, którą zaczęto po raz pierwszy tkać na terenie Szkocji. Historia tkaniny zaczęła się na początku XX wieku. Dzisiaj tweed powstaje także w zakładach włókienniczych na terenie angielskiego hrabstwa Yorkshire oraz Irlandii. Wyjątkowy rodzaj tweedu, Harris Tweed, powstaje na wchodzących w skład Szkocji Hybrydach Zewnętrznych. Nadal jest on tkany na ręcznych warsztatach, do jego farbowania używane są tylko barwniki na bazie rosnących na Hybrydach roślin. Donegal Tweed, który ma charakterystyczną kolorową nitkę tkany jest na terenie Irlandii.

Rodzaje ubrań szytych z tweedu

Tweed służy przede wszystkim do szycia jesiennej i zimowej odzieży wierzchniej. Jest bardzo ciepły, płaszcze z tweedu są idealne na mroźną zimę. Wykorzystywany jest także do szycia spodni, marynarek i garniturów. Spodnie i marynarki z tweedu można nosić do różnych zestawień. Świetnie łączą się z dżinsem, sztruksem i flanelą. Typowy garnitur z tweedu w stylu angielskim jest zawsze trzyczęściowy, marynarka obowiązkowo musi być zapinana na 3 guziki. Kieszenie w marynarce do garnituru w stylu angielskim naszywa się na ukos. Spodnie są proste, nie mają zakładek. Nie są podszywane podszewką. Tweedowe ubrania są klasyczne, ponadczasowe i eleganckie. Jeżeli chcemy nadać stylizacji rzeczywiście angielskiego szyku wybieramy brogsy lub oksfordy.

Jakie są rodzaje tweedu?

Najbardziej znane rodzaje tweedu to:

    • Donegal – produkowany na terenie irlandzkiego hrabstwa o tej samej nazwie, stąd nazwa materiału. Tkany jest z jasnej i ciemnej przędzy z niewielkim dodatkiem kolorowej;
    • tweed saksoński – do tkania używana jest przędza pochodząca z runa owiec rasy merynos. Jego cechą charakterystyczną jest miękki włos;
    • Harris Tweed – bardzo wysokiej jakości, wytrzymały i najdroższy. Należy do najczęściej podrabianych rodzajów tkanin.

Podobne wpisy:

Edyta

Wielokrotnie nagradzana blogerka kulinarna, szefowa kuchni telewizyjnej oraz autorka książek kucharskich i podróżniczych. Kobieta z głową w chmurach, uzależniona od tworzenia doskonałych dań i łączenia nowych smaków. Specjalizuje się zwłaszcza w potrawach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz wypiekach w stylu europejskim, naturalnych zakwasach, preclach oraz domowych chlebach.

Dodaj komentarz