Przeżyj przygodę w Rabce Zdrój

 

Komu z nas nie smakuje pizza? Warszawa Praga, Mokotów, Bielany, w każdej dzielnicy naszego miasta znajdziemy pizzerie na odpowiednim poziomie, gdzie możemy spożyć pyszną, chrupiącą i gorącą pizzę. W tym wpisie chciałabym się z wami podzielić kilkoma ciekawostkami związanymi z tą „potrawą”, o których pewnie nie mieliście pojęcia.

Sama pizza znana jest ludzkości od czasów starożytnych

Badaczom nie udało się jednak ustalić, czy jej początków należy szukać w Grecji, czy wręcz w Egipcie. W każdym razie ówcześnie pizza miała kształt placka, który był wypiekany w specjalnych, bardzo gorących piecach. Najczęściej placek ten był potem pokrywany oliwą i ziołami. Sama oliwa miała stanowić rodzaj kleju, do którego przywierały zioła. Pizza, jaką znamy, pojawiła się dopiero w XIX wieku. Czyli niezbyt dawno.

Pizza przez lata ewoluowała i zyskiwała odpowiednie dodatki

O ile na początku serwowana była tylko z sosem pomidorowym oraz serem i ziołami, to współczesne badania dowodzą, że najbardziej cenimy sobie pizze z pieczarkami. Kolejne ulubione dodatki europejczyków, to kurczak, salami, szynka, a także cebula, kukurydza oraz owoce morza. Co więcej, mimo że tradycyjna włoska pizza robiona jest na cienkim cieście, to najchętniej wybieramy te grubsze pizze. Samo pochodzenie pizzy jest dla większości z nas niejasne. Wiemy, że pochodzi z Włoch, ale najczęściej spotykane w naszych restauracjach pizze, nie mają z włoskim odpowiednikiem nic wspólnego. Pizza hawajska została na przykład pierwszy raz zrobiona w Kanadzie. Jej autorem był grecki imigrant, który postanowił nieco poeksperymentować ze smakami. Tak powstała kompozycja ananasów, szynki i sera. Co więcej, większość znanych nam pizz, zwłaszcza tych z dodatkami mięsnymi, pochodzi z USA. Pizza trafiła tam za sprawa włoskich imigrantów. Jednak bardzo szybko została zmodyfikowana i dostosowana do gustów miejscowej ludności. Ta oczekiwała przede wszystkim mięsa i większej ilości sera. W efekcie dziś możemy zajadać się pizzą nowojorską i tą pochodzącą z Chicago.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-c-h-wilenska

Podobne wpisy:

Jacek

Analityk bukmacherski i niezależny pisarz sportowy. Ma szczególną pasję do pisania o kulturze sportowej, kibicach i analizach taktycznych. Po pracy interesuje się alpinizmem, motoryzacją i wszystkim, co wiąże się z przebywaniem na świeżym powietrzu. Na blogu pisze o swoich przygodach, wspinaczce górskiej, samochodach i poradach treningowych.

Dodaj komentarz