Jeszcze kilka lat temu mucha kojarzona była, jako obowiązkowy dodatek do eleganckich strojów na wielkie wyjście. Dzisiaj jej rola nieco się zmieniła. Nadal jest dodatkiem do strojów oficjalnych, ale coraz częściej także do tych noszonych codziennie.

Do jakiej koszuli mucha pasuje najlepiej?

Jeżeli wyjście ma charakter oficjalny, jeśli jest ono wyjątkowe (własny ślub) to muchę zakładamy wyłącznie do białej (zdaniem niektórych może być także jasnobłękitna) koszuli z łamanym kołnierzykiem. Koszula noszona z muchą powinna mieć zakrywającą guziki plisę. W przypadku, kiedy mucha ma być dodatkiem do codziennej stylizacji, wybieramy koszulę z dowolnym rodzajem kołnierzyka. Muchy pasują do kołnierzyków na stójce oraz włoskich.

Jaki kolor muchy wybrać?

I znów największe znaczenie ma charakter wyjścia. Na wielkie wyjście panowie zobowiązani są do założenia fraka lub smokingu. Do fraka mucha powinna być biała, do smokingu czarna. Mucha, którą będziemy zakładać do garnituru może być kolorowa. Najlepiej prezentują się muchy granatowe, szare, bordowe. Na co dzień nie muszą one być w jednym kolorze. Mogą być dwukolorowe lub nawet w bardzo oryginalne wzory. Muchy szyje się z jedwabiu, grenadyny (rodzaj jedwabiu wyróżniający się chropowatym splotem), wełny i bawełny. Jedwabne muchy wybieramy, jako dodatek do eleganckich stylizacji. Wybierając muchę zwracamy uwagę nie tylko na jej kolor, ale także na to, czy jest ona na gumce czy musimy zawiązać ją sami. Muszki na gumce nie są w dobrym guście, z pewnością nie należy ich wybierać na oficjalne przyjęcie. W każdej stylizacji mucha powinna pasować do pozostałych elementów stroju, także do dodatków. Nie powinna być tym elementem, który w stylizacji najbardziej rzuca się w oczy.

Jaki krój muchy wybrać?

Dla laika każda mucha może wyglądać identycznie. Tymczasem okazuje się, że mogą one mieć różną wielkość. Typowe muchy mają szerokość 2,5 cali. W sklepach można jednak kupić także szersze o szerokości 3 cali. Te pierwsze są najbardziej popularne.

Podobne wpisy:

Edyta

Wielokrotnie nagradzana blogerka kulinarna, szefowa kuchni telewizyjnej oraz autorka książek kucharskich i podróżniczych. Kobieta z głową w chmurach, uzależniona od tworzenia doskonałych dań i łączenia nowych smaków. Specjalizuje się zwłaszcza w potrawach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz wypiekach w stylu europejskim, naturalnych zakwasach, preclach oraz domowych chlebach.

Dodaj komentarz