Istnieje wiele opinii dotyczących tego, jak powinna wyglądać i smakować prawdziwa włoska pizza. Katowice, Kraków, Gdańsk czy Warszawa, w każdym z tych miast możemy spotkać restauracje, które w teorii oferują nam smak prawdziwej pizzy. Dowiedzmy się jednak, jak powinna być wykonana prawidłowo.

Pizza pochodzi z Neapolu. Choć wzmianki o niej można spotkać już w przypadku starożytnej Grecji, to w kształcie, w jakim znamy ją dziś, rozpropagowali ją właśnie włosi. Co jest ciekawostką, początkowo pizza była uznawana za jedzenie biedaków. Proste wykonanie i powszechna dostępność składników, sprawiały, że pizza była chętnie przyrządzana przez uboższych mieszkańców tego regionu.

Włoska pizza

Prawdziwa pizza opiera się na cieście. Te musi być przede wszystkim cienkie oraz kruche. Nie może być grubsze niż trzy milimetry ani szersze niż trzydzieści pięć centymetrów. Ciasto, zanim powędruje do pieca jest, smarowane sosem pomidorowym, a wedle niektórych przepisów oliwą. Dopiero potem wolno nam dodawać poszczególne składniki. Powinny to być pomidory, oregano, oliwa, czosnek. Niektóre składniki takie jak pomidory czy ogórki podaje się dopiero po wypieczeniu ciasta, czyli praktycznie na samym końcu produkcji pizzy. Dzięki temu nie jest ona wodnista, od soków puszczonych przez warzywa. Nie bez znaczenia jest także ser jaki użyjemy do pizzy. Włosi dodają głównie plastry mozzarelli. Jest on miękki i łatwo się rozpuszcza. W Polsce ze względu na brak dostępu do tego typu serów często wykorzystuje się zwykły ser. Ten zapieka się nieco dłużej, przez co pizza jest bardziej twarda i nieco bardzo krucha. Zastosowanie zwyczajnego sera powoduje też konieczność pogrubienia ciasta. To zabieg zastosowany po raz pierwszy przez amerykanów i choć jest wielu fanów pizzy na grubszym cieście, to według Włochów takie zabiegi przy wypiekaniu pizzy, całkowicie niszczą pierwotny skład tego dania. Trudno nam też będzie wytłumaczyć włoskie pochodzenie takiego wyrobu. Należy też wspomnieć, że w oryginalnym wydaniu pizza zawierała i zawiera nadal niewiele dodatków.

Dowiedz się więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/katowice

Podobne wpisy:

Jacek

Analityk bukmacherski i niezależny pisarz sportowy. Ma szczególną pasję do pisania o kulturze sportowej, kibicach i analizach taktycznych. Po pracy interesuje się alpinizmem, motoryzacją i wszystkim, co wiąże się z przebywaniem na świeżym powietrzu. Na blogu pisze o swoich przygodach, wspinaczce górskiej, samochodach i poradach treningowych.

Dodaj komentarz