Pizza to symbol Włoch – aromatyczna, krucha, pachnąca ziołami i najbardziej tradycyjnymi włoskimi dodatkami. Jej popularność dotarła w każdy zakątek świata – od północy i południa, aż po wschód i zachód. Polska nie jest tu wyjątkiem. Mieszkańcy naszego kraju niemal od początku zakochali się w tej tradycyjnej włoskiej potrawie i nic nie wskazuje na to, aby miała ona stracić czołowe miejsce w rankingu popularności. Według przeprowadzonych badań Polacy cenią pizzę przede wszystkim za niepowtarzalny smak i możliwość skomponowania własnych dodatków. A jakie pizze są najbardziej popularne?

Najchętniej wybierane rodzaje pizzy

Pizza to jedna z ulubionych potraw Polaków – cieszy się popularnością zarówno wśród starszych, jak i tych młodszych amatorów dobrego jedzenia. W tym zakresie prym wiedzie margherita, która jest ulubioną pizzą niemal 60% polskiego społeczeństwa. Na dalszych miejscach plasują się:

  • americana (z kurczakiem, kukurydzą i pieczarkami) – 56%
  • hawajska (z szynką i ananasem) – 53%
  • pepperoni – 48%
  • capricciosa (z szynką, pieczarkami, pomidorami i oliwkami) – 43%
  • -caprese (z pomidorami i bazylią) – 41%

Na dalszych miejscach znajduje się wegetariańska (z zestawem różnorodnych warzyw), farmerska (z grillowanym kurczakiem, cebulą, papryką i pieczarkami) oraz carbonara (z bekonem, pieczarkami, cebulą i serem). Każda z nich to smakowita i aromatyczna pizza. Kraków słynie z wielu pizzerii, w których można skosztować niemal każdej z nich.

Jaką pizzę jedzą Polacy?

Sos do pizzy

Jednym z ulubionych dodatków do pizzy jest sos, który stanowi doskonałe dopełnienie chrupiącego ciasta i przepysznych dodatków. Niemal 90% Polaków nie wyobraża sobie włoskiego przysmaku bez solidnej porcji sosu. Mieszkańcy kraju nad Wisłą gustują przede wszystkim w ich dwóch rodzajach – czosnkowym (64%) oraz pomidorowym (24%). Bez nich nie może obyć się żadna pizza. Kraków dodatkowo oferuje sos majonezowy, który także cieszy się popularnością wśród gości pizzerii.

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków – jemy ją często i w dużych ilościach. Blisko połowa smakoszy znad Wisły spożywa placek z dodatkami co najmniej raz w miesiącu, 35% z nich – dwa lub trzy razy w miesiącu, a 12% społeczeństwa sięga po nią raz w tygodniu lub częściej. Wyniki te dobitnie potwierdzają tezę, iż życie bez pizzy byłoby pozbawione smaku.

Podobne wpisy:

Jacek

Analityk bukmacherski i niezależny pisarz sportowy. Ma szczególną pasję do pisania o kulturze sportowej, kibicach i analizach taktycznych. Po pracy interesuje się alpinizmem, motoryzacją i wszystkim, co wiąże się z przebywaniem na świeżym powietrzu. Na blogu pisze o swoich przygodach, wspinaczce górskiej, samochodach i poradach treningowych.

Dodaj komentarz