Kilka słów o przechowywaniu herbaty

Aromatyczna, gorąca herbata to napój, którym Polacy raczą się wyjątkowo często. Od dawna jest ona jednym z najbardziej popularnych napojów w naszym kraju. Sztuki parzenia herbaty nie opanowaliśmy oczywiście w takim stopniu, jak mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni.

Mimo to przywiązujemy coraz większą uwagę do jej jakości. Herbatę można kupić oczywiście w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak zależy nam na kupnie herbaty naprawdę wysokiej jakości powinniśmy poszukać sklepu specjalizującego się w sprzedaży herbaty. Sklep z herbatą to miejsce, w którym będziemy mieli do wyboru mnóstwo gatunków herbat z całego świata. W takim sklepie możemy też liczyć na fachową pomoc w jej wyborze i zakupić akcesoria, które są bardzo przydatne do parzenia herbaty.

Warto pamiętać, że źle przechowywana herbata bardzo szybko traci swój smak i aromat

Bardzo łatwo wchłania zapachy i wilgoć. Zakupioną herbatę powinniśmy więc przesypać do szklanego słoja, metalowej puszki lub pojemnika ceramicznego. Powinny one być szczelnie zamykane i najlepiej nowe, przeznaczone tylko na herbatę.

Do parzenia herbaty powinniśmy używać dobrej jakości wody, najlepszy smak i aromat uzyskamy parząc ją miękką wodą. Zwyczaj parzenia herbaty w szklankach powoli odchodzi w przeszłość. Coraz częściej herbatę parzymy w czajniczkach z porcelany lub żaroodpornego szkła, a podajemy ją w porcelanowych kubkach lub filiżankach. Obecnie wybór nie tylko różnych gatunków herbat, ale także akcesoriów do jej parzenie jest bardzo duży. W każdym dobrym – stacjonarnym lub internetowych – sklepie z herbata znajdziemy różnej wielkości czajniczki (z sitkiem lub bez), zaparzaczki, filtry oraz filiżanki, kubeczki i różnej wielkości pojemniki do przechowywania herbaty.

W wielu krajach tradycja picia herbaty jest bardzo długa

W wielu z nich sposób parzenia i picia herbaty odbiega od sposobu, w jaki robimy to w Polsce. W Japonii picie herbaty jest prawdziwą ceremonią kultywowaną do dzisiaj. Także w Chinach parzenie herbaty jest prawdziwą sztuką.

Odpowiednio zaparzona herbata smakuje naprawdę wybornie. Nie powinni zapominać o tym ci, którym wydaje się, że niezależnie od tego jak zaparzymy herbatę będzie ona smakowała dokładnie tak samo. Właściwy sposób parzenia wydobywa z herbaty pełnię smaku i aromatu, pozwalając nam cieszyć się wyśmienitym naparem. Warto włożyć nieco wysiłku w to, aby zaparzyć herbatę zgodnie z zasadami sztuki. Tylko wówczas ma sens kupowanie naprawdę dobrej herbaty zielonej, białej czy czerwonej. W przeciwnym razie będą to pieniądze wyrzucone w błoto.

Podobne wpisy:

Andrzej

Dietetyk oraz specjalista medycyny sportowej. Cechuje go wnikliwe i skrupulatne podejście do diagnozy, leczenia i profilaktyki urazów sportowych. Głównym obszarem jego zainteresowań są badania nad czynnikami promującymi gojenie tkanek i zwiększającymi wydajność mięśni oraz walka z otyłością, rakiem i chorobami przewlekłymi za pomocą propagacji zmian nawyków żywieniowych wśród nowego pokolenia.

Dodaj komentarz