Ponadczasowe ubrania, do których należy między innymi koszulka polo, nie wychodzą z mody mimo zmiennych trendów. Jakie cechy ma klasyczna koszulka polo? Na jakie okazje można ją nosić?

Kilka słów o początkach koszulki

Mimo że klasyczna koszulka polo na ulice miast trafiła z kortów tenisowych, to jednak wywodzi się od koszulek noszonych przez graczy w polo. Na kortach tenisowych koszulka ta pojawiła się na początku lat dwudziestych ubiegłego wieku. Jako pierwszy partię tenisa rozegrał w niej Rene Lacoste. Zaprojektowana przez niego koszulka miała zapinany na guziczki dekolt, krótkie rękawy i miękki kołnierzyk. Rene Lacoste w swojej koszulce wywołał wśród publiczności pewną sensację, mimo to koszulka jego autorstwa szybko spodobała się innym graczom. Na kortach coraz więcej panów pojawiał się w koszulce stworzonej przez R. Lacoste, a dla niego było impulsem do założenia firmy specjalizującej się w szyciu koszulek polo. Firma działa do dnia dzisiejszego, koszulki polo nadal są najważniejszą częścią oferty.

Rola stylu preppy w popularyzacji koszulki

Do mody „ulicznej” koszulka polo trafiła w latach pięćdziesiątych za sprawą zamożnych amerykańskich studentów. Studenci collegów pochodzący z bogatych rodzin szczególnie upodobali sobie luźne, eleganckie i zarazem prestiżowe ubrania stylizowane na strojach noszonych przez tenisistów, miłośników golfa, żeglarzy. W ten sposób powstał styl preppy, który bardzo szybko zza oceanu trafił do Europy. Prosty krój, wysoka jakość tkanin, elegancja – to najbardziej charakterystyczne cechy tego stylu. Koszulka polo stała się jednym z obowiązkowych elementów ubioru w stylu preppy.

Klasyczne polo – wygląd

Koszulki polo wyróżnia przede wszystkim tkanina, z której są szyte. Jest pika – bawełniana dzianina od wewnątrz przyjemna dla ciała i miękka, z zewnątrz szorstka. Koszulka polo wyróżnia się także kołnierzykiem szytym ze sztywnej tkaniny i dekoltem zapinanym na dwa, wyjątkowo na trzy guziki. Sztywna tkanina używana na kołnierzyk sprawia, że ładnie się on układa.

Podobne wpisy:

Edyta

Wielokrotnie nagradzana blogerka kulinarna, szefowa kuchni telewizyjnej oraz autorka książek kucharskich i podróżniczych. Kobieta z głową w chmurach, uzależniona od tworzenia doskonałych dań i łączenia nowych smaków. Specjalizuje się zwłaszcza w potrawach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz wypiekach w stylu europejskim, naturalnych zakwasach, preclach oraz domowych chlebach.

Dodaj komentarz