Ubrania z delikatnych tkanin nie lubią gorącej i wody silnie działających detergentów. Jak więc możemy uprać koronkową bieliznę? Jak powinnyśmy prać bluzki z batystu?

Gorąca woda w połączeniu z silnie działającymi detergentami mogą sprawić, że zniszczeniu ulegnie struktura włókien. Mogą też sprawić, że ubrania zbiegną się (czyli staną się na nas za małe) lub wypłowieją. Dlatego bardzo ważne jest, aby przed pierwszym praniem nowych rzeczy przeczytać dołączoną do ubrań metkę i postępować zgodnie z zamieszczonymi na niej poradami. Na metce powinny znaleźć się informacje o właściwej temperaturze wody, o tym, czy ubranie można wybielić w chlorowym wybielaczu, czy nową sukienkę musimy prać ręcznie, czy też można ją uprać w pralce.

Większość ubrań z delikatnych tkanin powinnyśmy prać mimo wszystko ręcznie, no chyba, że nasza pralka ma program „pranie ręczne”. Piorąc ubrania w rękach pamiętajmy, że temperatura wody do prania i płukania musi być taka sama. Nie wyciskajmy ubrań z delikatnych tkanin, tylko lekko je wyciskajmy. W sklepach można znaleźć szereg przydatnych akcesoriów, które uchronią prane w pralce biustonosze przed splątaniem, a delikatne ubrania przez zaciągnięciami lub nawet przed zniszczeniem. Do wyboru mamy między innymi specjalne kule wykonane z tworzywa sztucznego oraz woreczki z bardzo delikatnej siateczki.

Ubrania z jedwabiu możemy uprać nie korzystając z żadnych detergentów. Tak jedwabne rzeczy prały nasze prababcie. Wykorzystywały do tego celu sok wyciśnięty z surowych ziemniaków. Sok nadawał ubraniom i dodatkom ładnego koloru, sprawiał, że nie traciły one koloru. Dodatki z białej wełny możemy odświeżyć przy pomocy nagrzanej w piekarniku mąki ziemniaczanej. Mąkę należy wsypać do miski, włożyć do niej na przykład białą wełnianą czapkę lub szalik, dobrze wygnieć i starannie wytrzepać. Ciemne ubrania z wełnianych tkanin możemy odświeżyć używając esencjonalnego naparu szałwii z dodatkiem łyżki stołowej amoniaku. Pamiętajmy też, aby ubrania te prasować zawsze po lewej stronie.

Podobne wpisy:

Edyta

Wielokrotnie nagradzana blogerka kulinarna, szefowa kuchni telewizyjnej oraz autorka książek kucharskich i podróżniczych. Kobieta z głową w chmurach, uzależniona od tworzenia doskonałych dań i łączenia nowych smaków. Specjalizuje się zwłaszcza w potrawach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz wypiekach w stylu europejskim, naturalnych zakwasach, preclach oraz domowych chlebach.

Dodaj komentarz